A szendvicspanel nem más, mint két acéllemez egy köztes hőszigetelő töltettel. Réteges kialakításának köszönhetően pedig kiemelkedő hőszigetelő képességgel bír, ami miatt igazán közkedvelt építőipari alapanyag lett a könnyűszerkezetes épületek körében. Tökéletesen alkalmas falazásra és tetőszerkezetek kialakítására.

 
 

A szendvicspanel titka:

A panel két oldalát általában egy-egy nyomott bordás mintázatú, 0,5 mm vagy 0,4 mm vastag acéllemezek adják, melyek a szigetelő anyagot fogják közre. Hőszigetelő képességét a lemezek és a kitöltő anyag együttes vastagsága határozza meg. Utóbbi a mai igényeknek megfelelően lehet üveg- vagy kőzetgyapot, hungarocell vagy PUR hab. Képességükben pedig a felsorolási sorrend a mérvadó, vagy a legjobb értéket a gyapot félék, míg a leggyengébbet a PUR hab biztosítja. Előnyei viszont még a PUR habos szendvicspaneleknek is bőven akadnak, hiszen jó párazáró, előállítása környezetbarát, minősítésében pedig a nehezen éghető besorolást kapta (TH= 0,2 óra). Mintázatának köszönhetően azonban a szendvicspanelek nem csak kiváló hőszigetelő képességgel, hanem nagymértékű mechanikai stabilitással és hosszú élettartammal is rendelkeznek. Utóbbit a stabil szerkezeti kialakításon kívül a horganyzott vagy alucink vagy festett bevonat garantálja.

Melyik az ideális szendvicspanel bevonat?

A bevonat típusának megválasztása a panel felhasználási körülményeitől függ. Kevésbé időjárás álló a horganyzott-, időt állóbb az alucink-, az abszolút nyertes pedig a festett bevonat, mely alatt egy cinkréteg is húzódik.

Amit még tudni érdemes a szendvicspanelekről:

A könnyűszerkezetes építkezések során mérvadó szempont, hogy a fal- és tetőszerkezetek gyorsan összeépíthetőek legyenek. Ezen kívánalomnak megfelelően a szendvicspanelek úgy lettek kialakítva, hogy a többféle csavarozási módszer ellenére is tökéletesen illeszkednek egymáshoz és a vázhoz. Jó tudni: a szendvicspanelek szín azonos, rejtett csavarozással is megrendelhetőek.